Posted inБез категория

Мобилните телефони изместват банковите карти

Мобилни оператори в САЩ съвместно с мрежа от банки възнамеряват да реализират обслужване на  банкови операции с помощта на мобилните телефони.

Така например, от началото на следващата седмица ще заработи  услугата „мобилен портфейл Isis“. Системата  позволява да сe правят  покупки и транзакции със специален чип и софтуер, инсталирани в мобилния телефон. За да сe извърши транзакция е достатъчно само да се доближи телефона до терминала за плащане.

В момента такава услугa са заявили American Express, Visa, MasterCard, Discover. Картите на тези платежни системи ще  бъдат свързани с Isis, след което със средствата от мобилния портфейл ще може да сe плаща в магазини, оборудвани с терминали на AT & T, Deutsche Telekom, Verizon Wireless, T-Mobile USA, Ingenico, ViVOtech и Equinox.

Банките JP Morgan Chase, Capital One Financial Corp., Barclays също поддържат Isis.

Функционалността на системата се базира на технологията NFC (Near Field Communication) – безжична технология с малък обхват,  която дава възможност за обмен на данни между устройствата на разстояние от около 10 сантиметра. Както  уверяват телекомуникационни оператори,  към края на  годината най-малко 20 модела телефони в САЩ ще са  в състояние да работят с мобилните портфейли Isis.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *