Posted inБез категория

Замислят своеобразен роуминг и за интернет?

Въвеждането на такси за ползването на интернет, ще се обсъжда на Световната конференция за международни комуникации през декември в Дубай. За това предупреди Ивайло Калфин на конференция, организирана в Европейския парламент в Брюксел.

Европейската асоциация на операторите на телекомуникационни мрежи (ЕTNO), която е автор на предложението, смята, че компаниите, които хостват интернет страници трябва да плащат на доставчиците на интернет за използваното от потребителите съдържание. Тя предлага промени в международните телекомуникационни регулации, чрез които те да бъдат узаконени. Целта на промените е да се осигурят допълнителни финансови възможности за телекомите, които те да инвестират в развитието на скоростен интернет.

Това ще оскъпи поддържането на страници в интернет и в крайна сметка ще се отрази на крайните потребители. За тях ще стане по-изгодно да ограничат достъпа до държави с малки пазари като българския, за да си намалят разходите. Това ще означава, че много страници няма да са достъпни от страни с по-слабо потребление на интернет“, поясни Калфин.

На форума инициативата на европейските телекоми беше сравнена с таксите за роуминг.

Според Джон Макнамий от неправителствената организация „Европейски дигитални права“ телекомите са движени от носталгия по времената на скъпия роуминг и искат сега да печелят, въвеждайки допълнително за плащане за крайния доставчик на интернет.

Калфин посочи, че благодарение на решението си да не регулира подробно доставката на интернет в България има конкурентост, ниски цени и бърза връзка. „Интернет не е само безжични връзки и кабели. Той е преди всичко въпрос на общуване между хората“, заяви Калфин по време на конференцията в Брюксел.

 

И още: http://news.ibox.bg/news/id_1014616924

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *