Posted inБез категория

Работниците в китайския завод за производство на смартфоните iPhone 5 вдигнаха стачка

Хиляди  работници  на Foxconn в Китай, които сглобяват смартфоните iPhone 5, започнаха стачка в петък срещу неподходящите условия на труд. Това съобщава CNN като се  позовава на правозащитната организация China Labor Watch.

Работниците във фабриките на Foxconn в Джънджоу по този начин изразяват възмущението си срещу строгите изисквания от страна на мениджърите за производството на новите смартфони на  Apple, твърдят активисти за правата на човека.

Протестите започнали след като фабричните работници получили нови, по-строги инструкции, изискващи прецизно настройване на частите до две стотни от милиметъра, съобщава China Labor Watch. Според активистите за правата на човека, работниците не са  в състояние да произвеждат iPhone 5 по тези стандарти, заради характеристиките на дизайна, а повечето от протестиращите участват в контрола на качеството на iPhone 5.

Стачката е започнала около 13:00 часа местно време в петък (08:00 Сф) и е продължила до вечерта, което е довело до спиране на производствените линии, пише CNN. Към 23.00 часа местно време (18.00 Сф) стачката все още е  продължавала. Правозащитниците съобщават, че  производственителинии на Foxconn работят на 24 часов режим, но не уточнят дали в стачаката са се включили и работниците от новата смяна.

Компаниите Foxconn и Apple не коментират ситуацията. Според   Cnet  във фабриките на Foxconn в Джънджоу работят около 190 000 души – именно там е бил на посещение генералният директор на  Apple Тим Кук през месец март тази година.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *