Posted inБез категория

В Техеран са въведени войски, наложени са извънредни мерки

Иранското правителство наложи извънредни мерки в Техеран, като   тези, които бяха използвани през 2009 г. срещу опозицията, която организира протести срещу преизбирането на Махмуд Ахмадинеджад за президент на страната. Както и тогава, властите  разположиха  войски в столицата от контингента „Бригадите Басидж“ за решително потушаване на  първите гневни протести, свързани с рязкото влошаване на икономическото положение на различните слоеве от населението и срива на риала.

Според ирански източници, две вълни на размирици са обхванали търговските центрове в Техеран в сряда, по-специално, магазини за продажба на златни монети и чуждестранна валута по улиците Фердоуси, Манучери и Естанбол и известният пазар на златни бижута в централния  базар на Техеран.

Сарафите и търговци на злато са нападали полицаите и са  палили колите им,  след като са арестувани няколко валутни търговци, обвинени в спекулации на пазара.

Тези арести са част от усилията за ограничаване на срива на  иранската валута спрямо долара. В сряда  доларът струваше 40 000 риала, в сравнение с 37,500 риала един ден по-рано, във вторник, и 24 000 – само преди една седмица.

Страхувайки се, че проблемите от сряда ще ескалират в обща стачка, което ще доведе до затваряне на пазарите за неопределен период от време, властите решиха да  предотвратят  разпространението на безредици в други части на столицата и други градове.

За преодоляване на кризата се грижат два екипа, опитвайки се да не допуснат ситуацията  да излезе от контрол. Единият провежда  съвещания в офиса на върховния лидер аятолах Али Хаменей, а вторият, който включва министъра на вътрешните работи Мустафа Мохамед Наджар и командира на „Революционната гвардия“ в Техеран – в офиса на президента Махмуд Ахмадинеджад.

С оглед на това състояние на нещата в столицата са били разположени подразделения на „Бригадите Басидж“. Войниците   принуждават търговците да отварят своите магазини. Те са били инструктирани да действат твърдо и силово, но да избягват убийства. Владетелите  на Иран са напълно наясно: в тази ситуация кръвопролитията може бързо да възпламенят масите и доведат до бунт.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *