Posted inБез категория

72 000 българи са починали от сърдечно-съдови заболявания през 2011 година

През 2011 г. 72 000 българи са починали от сърдечно-съдови заболявания, каза министърът на здравеопазването Десислава Атанасова, която откри кампанията „Твоето сърце е в твоите ръце“ пред сградата на Министерството на здравеопазването, съобщи БНР. Кампанията е посветена на днешния Световен ден на сърцето, който през тази година е под мотото „Един свят – един дом – едно сърце“.

Сърдечно-съдовите заболявания са едни от социалните заболявания, които са основен причинител на смъртност в целия свят, в това число и в България. Данните за 2012 г. са много тревожни. Близо 300 000 българи са постъпили в болниците с болести на органите на кръвообръщението.

Броят на заболелите българи през последните години е устойчив. През миналата година броят на починалите от сърдечно-съдови заболявания надхвърля 72 000 души, като 20 000 от тях са починали от мозъчно-съдови болести, 16 000 – от инсулти, 24 000 – от сърдечна недостатъчност. Предстои приемането на национална програма за борба с незаразните болести, каза министър Атанасова и допълни, че основният акцент е превенцията и профилактиката.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *