Posted inБез категория

РЗС: Необходима е конституционна промяна за гарантиране индексацията на пенсиите

На работна среща на експерти в областта на социалната политика и доходите се обсъди възможността за синхронизация на вижданията в тази област. Участие в срещата взеха представители на РЗС, партията на Веселин Марешки „Либерален алианс” и експерти на гражданското непартийно Движение „Модерна България”. Направен беше извод, че е необходимо да се конкретизират рационални идеи, които да са реално приложими и не са част от досадното политическо говорене, характерно за целия преход.
Експертите са изпратили становището си с мотиви до ръководителите на двете партии Яне Янев и Веселин Марешки и до представителите на гражданското движение. Очаква се в началото на октомври представители на трите формации да обсъдят и други важни социални и икономически въпроси.
В края на първата работна среща е възприета тезата на финансиста от РЗС Ангел Димитров и екс-конституционния съдия Георги Марков, че трябва да се въведе т.нар. „швейцарско правило” за индексация на пенсиите, и това да бъде фиксирано в Конституцията.
Същността на швейцарското правило е следната: пенсиите се осъвременяват всяка година с решение на надзорния съвет на НОИ с процент, равен на сбора от 50% от нарастването на осигурителния доход и 50% от индекса на потребителските цени през предходната календарна година.
В тази връзка РЗС възнамерява да започне широк кръг консултации на експертно и политическо ниво за промяна в Конституцията.
Въвеждането на швейцарското правило като конституционна норма създава гаранция, че който и да управлява за в бъдеще, ще осъвременява пенсиите на най-бедните пенсионери в ЕС – българските, изпълнявайки изискването на Основния закон България да бъде социална държава.

ПРЕСЦЕНТЪР НА РЗС

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *