Posted inБез категория

Таен сговор между САЩ и Иран: реалност или блъф?

Нагнетяваната истерия  в Израел върху това, че страната ще остане сама срещу Иран в случай на превантивен удар срещу иранските ядрени съоръжения, както изглежда  е достигнала кулминацията си.

След многобройни публикации за на нежеланието на американските власти, и, по-специално на шефа на Обединения комитет на началник щабовете на американската армия генерал Мартин Демпси, „да се присъедини“ към атака срещу  Иран, в понеделник, 3 септември  последва  сензационно съобщение  за предполагаемо тайно послание на САЩ до Иран.

Според портала Ynet.co.il, в това писмо се посочва, че САЩ няма да се присъединят към израелското нападение и така Америка очаква от ислямската република,  че цели на САЩ в Персийския залив няма да бъдат атакувани от иранците.

Някои особено вниматели коментатори тълкуват такова тайно послание  (  в случай на положителен отговор на ислямската република  ) на Америка към Иран, като на желание с всички средства (с надеждата, че Израел ще научи за съобщението) да възпре еврейската държава от превантивен, несъгласуван със САЩ, удар.

Други побързаха да   кажат, че този факт може да говори за пик на кризата между двете страни и техните лидери.

За съжаление, никой не поставя под въпрос наличието на обръщение на САЩ към Иран с подобно съобщение.

Експерти с десетилетен опит в изследването на международните отношения и по-специално отношенията между Америка и Иран,  се съмняват в съществуването на такова съобщение. Макар и да не отричат възможността за това, че информация за тайните контакти на САЩ и Иран е умишлено „подхвърлена“ в медиите.

Белия дом официален отговор по този въпрос все още не е дал.

След изборите след още два месеца,   това ще се изясни.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *