Posted inБез категория

Le Figaro: Смъртта на Бин Ладен: официалната версия е под въпрос

Историята на бивш морски пехотинец, чието име наскоро бе разкрито, хвърля светлина върху обстоятелствата на смъртта на лидера на „Ал Кайда“. Книгата му обещава да стане бестселър от другата страна на Атлантическия океан.

Идентичността на автора на книгата за сензационните обстоятелства около  смъртта на Осама бин Ладен стана ясна преди малко повече от 24 часа. Този войник, който участва в атаката под псевдонима Марк Оуен, за първи път (и без предварителна военна цензура) разкри подробности за операцията в   Abbottabad, Пакистан, на 2 май 2011 г.. Неговата книга се нарича „Тежък ден» (No Easy Day) ще излезе на пазара на 4 септември.

Според телевизионния канал „Фокс нюз“, това е 36-годишният Мат Бисонет  (Мат Bissonnette) от затънтеното селце Ениак в Аляска. Този бивш морски пехотинец, който е награден с пет Бронзови звезди и Пурпурно сърце,  се връща към цивилния живот. Министерството на отбраната потвърди информацията, не изключвайки възможността за наказателно преследване на пенсионирания войник за разкриване на тайни, свързани с националната сигурност.

Нервността в армията  е  лесно да се разбере. Историята на Биносет, която стана бестселър номер едно в Америка преди официалната поява на рафтовете на книжарници (400,000 предварително поръчани  копия), противоречи на публикувания от Белия дом официална  версия. От книгата следа, че Осама бин Ладен е застрелян  не  когато той се хвърля на пода, за да хване оръжието,  а по много по-банален начин – той е бил убит, когато  поглежда от  спалнята.

Качващият се по стълбата морски пехотинец, подир който върви самият Биносет, веднага му пуска два куршума в главата, а останалите членове на отряда  надупчват с куршуми тресящото се в конвулсии тяло. „Той нямаше време да се защити – пише Оуен Биносет. – Той не искаше да се бие. Той искаше от учениците си да си слагат шахидските колани и да насочват  самолети към сградите, но той не взимаше оръжие в ръка. “

Объркване в Белия дом

Тези разминавания не показват в най-добра светлина   тактиките на нощните американски рейодве срещу ислямистите, въпреки че е малко вероятно това да е изненада за някого. Въпреки многократните  недвусмислени нареждания да се намери  бин Ладен „жив или мъртъв“, рефлексите на  морските пехотинци взимат връх,  не оставяйки на известния лидер на „Ал Кайда“ никакъв  шанс за измъкване.

Въпреки че намерението на Биносет да разкаже това, което наистина се е случило онази нощ да е достойно за похвала, то не отговаяр на един въпрос, който наистина има значение: дали администрацията на Обама  е заинтересувана от убийството на бин Ладен, което би я избавило от напрежението на един съдебен процес и изблик на американофобия по цял свят?

Това, че Осама бин Ладен е бил застрелян, преди да успее да се защити с пистолет в ръцете си, както в добрите стари американски уестърни, в действителност малко променя съдбата на бившия враг номер едно на държавата . Както и да е, книгата на Биносет поставя в неловка ситуация  администрацията на Обама , която реши  да пренапише не много ласкателния   за главата на държавата сценарий. И всичко това в разгара на предизборната кампания  …

 

Оригинал : Mort de Ben Laden : la version de Washington contredite,

http://www.lefigaro.fr/international/2012/08/29/01003-20120829ARTFIG00522-l-auteur-du-livre-sur-le-raid-contre-ben-laden-identifie.php

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *