Posted inБез категория

Коварната болест започва винаги внезапно

Колко ягоди  може да изядем без вреда за здравето? Какво да изберем – обикновено сирене и шепа плодове или готов десерт с плодове?  Може ли се даде на детето още един бонбон? Въпроси, които не са толкова наивни, като се има предвид рязкото нарастване на алергичните заболявания през последните години.

Алергия или не?

Алергията е позната на всеки. Това, което ние наричаме по обичайния начин „алергия“ , всъщност са  две различни групи заболявания: алергии и псевдоалергии.

Алергията и псевдоалергията се развиват по различен начин, но крайните етапи при тях съвпадат. Ето защо  симптомите и в двата случая са идентични – кихане, сълзене на очите и хрема, подуване, сърбеж, обрив и др. У дома  без специални тестове  ние не можем да различим  псевдоалергията от истинската.

Дори в един здрав човек алергична реакция може да се появи по всяко време. Алергенните натоварвания върху организма нарастват от ден на ден, а способността на организма да се справи с тях намалява. Причините са много: появата на нови промишлени алергени, замърсяване, модерен ритъм на живот и др.

Алергенно натоварване

Ако отчетем нашето ежедневно алергенно натоварване, то ще се окаже значително. Ние  носим удобни и практични дрехи, изработени от синтетични материали, с химически багрила. Активно използваме детергенти и други домакински синтетични продукти. По всяко време на годината ние ядем пресни плодове и зеленчуци, отглеждани с пестициди. Дишаме въздух, замърсен от отработените газове и производствени отпадъци от химически производства. Много от продуктите на нашата трапеза съдържат изобилие от хранителни добавки – консерванти, оцветители, аромати … Единичен контакт с един алерген, може и да не предизвика нежелана реакция, но когато организмът по цял ден е в „компания“ с потенциално опасни вещества, това е сериозен риск.

Има значение и количеството алергени. В някои заболявания от алергичен тип се наблюдава пряка пропорционална зависимост: колко повече такива  вещества са попаднали в организма, толкова по-силно е изразена реакцията. Можете да ядете по една лъжица ягодово кисело мляко без последствия, а след цяла опаковка  да получите обрив. Малко количество консерванти в продукта организмът може и да не забележи, но ако за кратък период от време изядете  повече храни, съдържащи консерванти,  може да  се сблъскате с „неочаквана“ алергична реакция.

Колкото по-просто, толкова по- безопасно

Алергичните заболявания са коварни именно с тяхната  непредсказуемост.  Да  избегнете контакт с всички потенциални алергени е нереалистично, но е възможно да се контролира алергенното натоварване върху организма.

1. При закупуване на козметика и битова  химия с  предварително проучете състава им. Рискът от алергична реакция увеличават пропилен гликол, формалдехид, параденилдиамини, дибутилфталат, метил акрилат, нитроцелулоза.

2. Избирайте храни с минимални консерванти, изкуствени оцветители, аромати и хранителни добавки.

3. Ако искате вместо обичайната храна нещо по-екзотично, запомнете това просто правило: в едно хранене – едно ново ястие. Освен това, порцията трябва да бъде малка.

Кой знае кога алергенните натоварвания ще достигнат своя лимит? По-добре е да не го проверявате върху себе си.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *