Posted inБез категория

Разточителна олимпиада по време на криза

„Тази вечер пищно ще бъдат открити поредните летни  олимпийски игри. Световната еуфория, предизвикана от най-обединяващото спортно събитие, не бива да замъглява по-обикновените  неща в реалността.“ – пише Le Temps.

Истината е, че на всеки четири години, ние преминаваме  нова граница на растеж на разходите за Олимпийските игри, казва авторът Изабел Мюзи. Основният проблем е подценяването на разходите и постоянно желание на организаторите да направят всичко по-добре и по-величествено от предшествениците си, подчертава журналистката.

Изглеждаше, че по време на Олимпиадата в Пекин бе  достигнат върхът на величието, и сега ще видим по -семпло събитие, пише изданието. Въпреки това в Лондон се организират пищни игри в разгара на кризата, а  церемонията по откриването излезе два пъти  по-скъпо от очакваното, се казва в статията.

Рядко се случва предварителен бюджет да е толкова различен от реалността. Той е почти три пъти по-голям  и е нараснал от 4,3 млрд. до 11.8 млрд. евро.

Себастиан Коу, ръководител на организационния комитет на игрите  и неговият екип уверяват, че Олимпийският парк ще бъде използван в бъдеще за да се създават работни места, жилища, училища и развлечения. „Няма сигурност, че това ще помогне на данъкоплатците да преглътнат горчивото финансово хапче. И какво мислят за това гърците, които, за разлика от испанците и австралийците не са били в състояние да се възползва от наследството си?“ – отбелязва авторът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *