Posted inБез категория

Борисов: Може да се окаже, че терористът е дошъл от вътре, от Шенген

Има напредък в разследването на атентата в Бургас. Това заяви премиерът Бойко Борисов на съвместна пресконференция с Джон Бренън, съветник на американския президент Барак Обама по въпросите на националната сигурност и борбата с тероризма в Министерски съвет, предаде Агенция „Фокус”. Премиерът каза, че ще бъде дадена информация, когато службите са готови.
По думите му – няма никаква възможност да се предотврати подобен акт. Службите са работили перфектно през това време. Начинът, по който е извършен атентатът в Бургас – няма спиране, беше категоричен Борисов.
Може да стане чисто случайно – или да се подаде информация от някоя от службите, че има подобно действие в България. От това, което виждате – те са дошли близо месец преди това, сменяли са автомобили на лизинг, движили са се в различни градове, за да не ги видят заедно, на нито една от камерите не излизат повече от един човек от тези, които търсим. Това са изключително опитни хора, които са спазвали абсолютна конспиративност и само шанс да попаднем на взрива или подготовката на взрива е можело да го предотврати, заяви министър-председателят и посочи, че са задържани стотици тонове взрив и оръжие.

Борисов каза, че редица служби не са по-лоши от нашите, но в тези страни има големи терористични атентати. Той бе категоричен, че информацията за „спящи ислямистки клетки” не е подценена.
По много случаи сме работили, заяви Борисов. Премиерът каза, че към момента не се знае каква е народността на извършителя на атентата и от каква посока идва. Борисов заяви, че може да се окаже, че терористът е дошъл от вътре, от Шенгенското пространство.
Помолил съм всички колеги да бъдат пестеливи на думи. Нека не коментираме действия и събития, които най-малкото България би имала принос за тях. Отношенията между израелското правителство и „Хизбулла” са от много години в такъв стадий, ние имаме прекрасни отношения с арабския свят, разбира се, изключително добри с Израел.
Когато станат готови данните от разследването, тогава много отчетливо ще кажем – откъде е дошъл и кой е, заяви Борисов. По думите му – само на тази база може да се каже и кой е съучастникът или хората, замесени в атентата. Той бе категоричен, че от българските служби такава информация не е излизала.
Отношенията с арабския свят са много динамични. Не беше далече времето когато към „Мюсюлманските братя” в Египет се работеше от службите по начин, третиращ ги като вид групировка. Сега те си спечелиха демократично изборите и дойдоха на власт, заяви министър-председателят. Колкото по малко по тази тема българите говорим, толкова е по-здравословно за нас, каза още той.
По думите му – за България е важно да бъде спокойна дестинация и се предприемат мерки за сигурност в рамките на възможното за страната. Премиерът заяви, че външната ни политика е балансирана.

http://focus-news.net/?id=n1679132

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *