Posted inБез категория

НДСВ: ГЕРБ гази Конституция, закони, права

Че от ГЕРБ нарушават Конституцията за добър ден стана ясно вече на всички. Днес в медиите един бивш конституционен съдия разкри, че досега Конституционният съд е обявил 122 текста на закони, внесени от ГЕРБ, за противоконституционни. Това обаче не им стига.

И предложиха поредния конституционен абсурд – забрана за сключване на разпоредителни сделки с имоти и автомобили за хората, неплатили здравните си осигуровки. Ама, че Конституцията казва, че частната собственост е неприкосновена и всеки собственик може да  стопанисва, управлява и разпорежда в своя полза имота си, хайде сега, подробности.

Този ход разкри поразяващата управленска немощ на ГЕРБ, неспособността да проведе адекватна здравна реформа и да изгради работеща здравна система, която заслужава доверието на хората. 1,3 млн. българи не внасят здравните си осигуровки, най-вече защото не виждат смисъл. Здравеопазването в България отдавна е с тежка диагноза, но вместо да се търси причината заболяването, се лекуват последствията от него, а така не се стига до никъде.

Истината, е че в опосканата ни държава няма пари и трябва да се посъберат от хората. Нищо, че Конституционния съд осъди прехвърлянето на 100 млн. лева от НЗОК към МЗ като противоконстутуционно. Нищо че ГЕРБ национализираха едни други почти 2 млрд. лева от фискалния резерв, които бяха за здраве. Нищо, че дори МС, вносител на поправките, не знае каква е разликата между данъци и осигуровки. ГЕРБ казват: щом сме на власт, значи всичко е във властта ни и газят закона и Конституция.

НДСВ отдавна заяви, че защото ГЕРБ не е истинска демократична и дясна партия, тя си позволява за пореден път да погазва правото на частна собственост. „За унищожаване на идеите на частната собственост са напълно достатъчни идеите на комунизма”, пише Карл Маркс през 1844 г.

Аналогиите в тази посока могат да продължат. Наскоро държавата окончателно ренационализира двореца „Кричим”. И на връх кризата у нас, финансовият министър гордо обяви, че ще отвори двореца за хората и ще провежда там семинари и конференции. Без да коментираме решението на Върховния касационен съд, искаме да попитаме защо нито този финансов министър, нито бившия кмет на София /сегашен премиер на страната/, нито сегашния столичен кмет не намериха пари да отворят за хората онези 968 декара гора, част от резиденция „Врана”, които Н.В. Симеон II дари на Столична община.

Значи в единия случай може да се намерят пари и да се направи поредната ПР акция на Дянков, в другия не може, защото видите ли, ще се разчуе, че Царят е дарил на софиянци 1000 декара.

Ето последователното отношение към частната, пък и към общинската собственост, на управляващите – което е добре за нас, е добре за останалите. За хазната е добре да посъбере пари от хората – хоп, нарушаваме Конституцията, за управляващите е добре „да върнат на народа” чужда частна собственост – хоп, готово!

НДСВ заявява, че ако на второ четене минат поправките и  се наруши свещеното право на частната собственост, ще сезира Европейския парламент веднага!

НДСВ предупреждава, че все още не е излязъл докладът за оценка на България и има достатъчно време в него да бъде включено късогледството и на Министерството на правосъдието, което е подписало поправките и така то самото е нарушило конституционни права на българските граждани.

http://www.ndsv.bg/content/5077.html

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *