Posted inБез категория

Семерджиев обясни мотивите за увеличението на тока

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране публикува на сайта си мотивите си за решението да увеличи с 13-процента цената на електроенергията. Председателят на регулатора Ангел Семерджиев заяви пред БНР:

Най-голям е делът за увеличение на крайната цена за разходите за възобновяеми източници. Става дума за цялото увеличение, което средно е 13.66%. 7.8% се дължи на разходите за възобновяеми източници, което заради емисиите е 2.5%. Влиянието на топлофикационните централи е 2.94%, на дългосрочните договори – 1.03%, на мрежовите услуги – 0.64%, обясни Семерджиев.

Експертен анализ на какво се дължи увеличението на цената на електроенергията  направи Иванка Диловска, председател на УС на Института за енергиен мениджмънт.

Ако направим известни изчисления, ще установим, че цените се увеличават в диапазона от 13 до 17% в зависимост от категорията потребители. Причините за това са изцяло в сферата на производството. Най-простият отговор е, че увеличението се дължи на въглищните централи, както и на производителите на зелена енергия. Влизането в сила на търговията с емисии води до това, че замърсителите, въглищните централи, трябва да плащат за всеки тон въглероден диоксид, който се емитира във въздуха при производството на електрическа енергия и второ, че ние, чрез така наречената добавка за зелена енергия в цената за пренос, насърчаваме възобновяемата енергия, обясни тя.

Повече по темата: http://bnr.bg/sites/horizont/Shows/Current/NeshtoPoveche/economics/Bulgaria/Pages/0907dimovska.aspx

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *