Posted inБез категория

Великобритания и САЩ могат да проявят снизходителност ако Асад започне да преговаря

Великобритания и Америка са готови да предложат на сирийския президент Башар Асад правото на свободно движение и дори снизходителност – като част от дипломатическите усилия за свикване на конференция на ООН в Женева по предаването  на политическата власт в Сирия, пише „Гардиън“.

„Инициативата дойде след като Дейвид Камерън и Барак Обама получиха одобрението на руския президент Владимир Путин за отделни двустранни разговори по време на срещата на върха на Г-20 в Мексико,“ – пише  Патрик Уинтур.

В същото време висш британски представител заяви: „Трудно е да си представим решение чрез преговори, в резултат на което един от участниците ще иска  доброволно да се предаде на Международния наказателен съд.“ Следва да се отбележи, че Камерън не е взел окончателно решение по въпроса.

На конференцията, която може да се състои в края на този месец, може да вземат участие  представители на сирийското правителство, водещи опозиционни фигури, петте постоянни членове на Съвета за сигурност на ООН и ключови фигури в региона като Турция и Саудитска Арабия. Русия настоява, че Иран също трябва да участва. Въпреки това  британските представители отбелязват, че по редица причини не виждат никакъв смисъл да поканят иранците.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *