Posted inБез категория

Мълния порази студентска компания в московски парк

 Петима души бяха ранени от мълния в московския парк Tропарево. Всички жертви са студенти.

Според полицията инцидентът е станал в късния следобед на 12 юни.  Компанията от петима студенти – млади мъже и жени, на възраст от 20 до 25 години, излезли в парка, за да отбележат Деня на Русия. Започнало да вали, но студентите се подслонили под чадърите и продължили пикника.

В един момент мълния ударила   земята в близост до мястото, където били младите хора. В резултат на това един от студентите бил изхвърлен в езерото, край което компанията се забавлявала. Други изгубили съзнание, а когато дошли на себе си почувствали, че краката им не ги слушат.

Почиващ в близост мъж успял да извади студента на брега и викнал линейка.

Жертвите били закарани в болница без сериозни наранявания.

Мълнията е сериозна заплаха за човешкия живот. Поражението върху хора или животни от мълния често се случва на открити пространства, като електрическия ток тече по най-краткия път „облак-земя“. Най-често мълнията удря дървета и метални конструкции..

Поражение от обикновена линейна мълния вътре в сграда е невъзможно, но съществува схващането, че т.н. кълбовидна мълния може да проникне през пукнатини и отворени прозорци.

При поражение от мълния   първа помощ трябва да се окаже незабавно. При тежки случаи (спиране на дишане и сърдечна дейност) е необходима реанимация,  без да се чака  линейка, която може да направи всеки свидетел поражението.

Реанимацията е ефективна само през първите минути след удара от мълния, а след 10 – 15 минути обикновено  е неефективна. Спешна хоспитализация е необходима във всички случаи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *