Posted inБез категория

Обратната страна на Джобс: бунт на работници във фабрика на Apple

Докато милиони потребители на продукти на Apple в целия свят се хвалят пред приятели и ходят на съвещания с айфони и айпади, служителите на китайските фабрики, в която се сглобяват престижните джаджи, едва свързват двата края. Отчаяни от непоносимите условия на труд, те се вдигнали на бунт, съобщава CNN.

Инцидентът, прераснал в мащабен спонтанен протест, е станал в мъжкото общежитие в китайския град Ченгду, където живеят работниците от фабрика на Foxconn, един от основните изпълнители на Apple. Двама служители на компанията са атакували охраната на сградата, с твърдението, че се опитват да заловят крадец. Не се уточнява дали китайците са познали като нарушител един мъж от охраната, но борбата  скоро прераства в масово меле.

Жителите на общежитието завзели сградата, и започнали да мятат през  прозорците саксии с цветя, мебели, бутилки и фойерверки. Пристигналите на мястото на полицейски отряди им трябвал повече от час, за да усмирят бунтовниците. На мястото на инцидента са били пратени допълнително стотици полицаи.

В резултат на това са задържани  около хиляда служители на Foxconn. Според американските журналисти, работниците от завода, който произвежда джаджите на Apple, по време на бунта са крещели, че  вече не са склонни да работят в тези условия, които  предлага компанията.   Тайванските журналисти наричат този бунт планирано действие. Управлението на Foxconn отдавна е под засилен контрол от страна на  местните власти, заради  условията, които те са създали за своите служители.

В доклад, публикуван през юни от организация за правата на работниците в Хонг Конг   се казва, че служителите на  Foxconn във фабриките в китайските градове Шенжен и Джънджоу постоянно работят извънредно, унижавани са и дори преследвани. Тяхната заплата е смешна дори и по китайските стандарти, да не говорим за международните стандарти. В допълнение, условията за безопасност в предприятията на главния изпълнител на Apple са далеч от необходимите.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *