Posted inБез категория

От bTV редовно са се опитвали да цензурират „Господари на ефира“

За пореден път лъсна истината за това, какво представлява „националната“ медия БиТиВи. „Би Ти Ви се опита да наложи цензура над „Господари на ефира“, заяви продуцентът на компанията „Глобал вижън“ Магърдич Халваджиян на пресконференция по повод свалянето на предаванията й „Господари на ефира“ и „Пълна лудница“ от ефира миналия петък. Халваджиян обяви, че компанията ще предприеме съдебни действия срещу телевизията, която междувременно разпространи изявление, в което определя твърденията като некоректни и подвеждащи.

Халваджиян каза, че екипът на „Господари на ефира“ никога не се е поддавал на натиска да не излъчва определени репортажи. „Да, ние не сме сериозни разследващи журналисти, но да, ние направихме много репортажи, които показаха нелицеприятни неща. Никога, никога, никога няма да допуснем някой да ни казва какво може и какво не може“, каза още продуцентът, като даде и примери за репортажи, които са били неудобни за Би Ти Ви и са били последвани от „обаждания и заплахи“.

На сайта си Би Ти Ви уточняват, че ръководството е подавало сигнали към „Господари на ефира“ единствено с целта да „подпомогне работата на колегите в посока на обективността в съдържанието“.

Първият случай, разказан от Халваджиян, е с жена от провинцията, която отива до болница „Св. Наум“ в София, където очаква да има специална и скъпа апаратура. Чрез скрита камера се показва, че такава техника няма, а парите, с които е трябвало да бъде купена, са от даренията за инициативата на президента Георги Първанов „Българската Коледа“. По думите му ръководството на телевизията е посъветвало материалът да не бъде излъчван и е изказало опасения, че това ще ги вкара в проблеми с президентската институция.

Друг случай бил, когато в Българското национално радио се оказва, че е нает мамолог без лекарско образование. Когато Би Ти Ви разбрали, че това е темата на репортажа, последвали „хиляди мейли“. Магърдич Халваджиян каза, че са били поставени условия да излъчат материала само ако не споменават името на радиото и директора му, тъй като телевизията имала „някакви уговорки“ с него. „Как може, след като цялата история се случва в Българското национално радио, ние да спестим името му? Абсурд!“, заяви Халваджиян.

Повече: ДНЕВНИК

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *