Posted inБез категория

Лишиха унгарския президент Пал Шмит от докторска титла заради плагиатство

Президентът на Унгария Пал Шмит бе лишен от докторска степен за плагиатство. Това решение беше взето от Академичния съвет на Будапещенския университет по медицина и спорт Игнац Земелвайс, съобщава ВВС. „Докторската дисертация е призната за несъответстваща на професионалните и етични стандарти за научна работа,“ – каза ректорът на университета Тивадар Туласай.

През 1992 г.  Пал Шмит защитава докторската си дисертация на тема „Анализ на   програмата на модерните Олимпийските игри“ в унгарския университет за физическото възпитание, по-късно станал част от Земелвайския университет. През януари 2012 г. изданието HGV обвини държавния глава, че 80% от научната му работа е копирана  от българския учен Николай Георгиев, без да се указва като източник.

За   проверка е създадена специална комисия, която потвърждава опасенията на журналистите. Въпреки това  членовете на Академичния съвет смятат, че вината за   случилото се е не толкова на кандидата за  степен, а на университетските преподаватели, тъй като те е трябвало да предотвратят  използването на части от някой друг текст. Като цяло Комисията счита, че дисертацията на Шмит е била в съответствие с действащите по това време изисквания.

Студентите организираха протест и призоваха Шмит да подаде оставка. Самият президент каза, че той няма да напусне поста си по-рано. „Аз ще остане на поста си и няма да подам оставка Нещо повече, такава   идея нито  за миг не ми е хрумвала, защото избирането на президента не е свързано с неговата докторска дисертация, написана преди 20 години.“ – каза той.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *