Posted inБез категория

ЦЕЕ: Интернет-общността в България е възмутена от отказа за строежа на АЕЦ „Белене“

Под това заглавие руският Центр энергетической экспертизы публикува неголяма дописка, посветена на решението на българското правителство да се откаже от строежа на АЕЦ „Белене“. Изданието дори е поровило във фейсбук и е открило „доказателства“ за твърдението си. 

„България се отказва от  АЕЦ „Белене“ – съвместен проект с Русия, който започна преди около 30 години. Вместо  АЕЦ  България планира да изгради ТЕЦ, а построеният от руски специалисти ядрен реактор ще се монтира на старата атомна електроцентрала“ Козлодуй “  или ще се продаде.

Както е разказал за Центъра за енергийна експертиза  Николай Марченко, колумнист по  енергетика  в българския бизнес портал LiveBiz , решението на правителството предизвиква активна онлайн-дискусия    в България. Във форума се  обсъждат както аргументите „за“ изграждането на ядрената централа, така  „и“ против „. Марченко не изключва прехвърлянето на протестите от интернет -пространството на   улицата. Интернет общността в България, според него, е доста активна: в знак на протест срещу шистовия газ излязоха няколко хиляди души.

Що се отнася до решението на правителството да се откаже от изграждането на атомна електроцентрала, според Марченко, повечето от участниците в тематичния дебат се съгласяват, че то е взето на базата на политическата целесъобразност и заедно с  прозападната опозиция. „

Но от какво всъщност е продиктувано това решение, сега  е трудно да се каже, отбелязва коментаторът,  „защото нито едната, нито другата страна не предоставят на обществеността пълна информация за проекта.“

„В едно всички са съгласни – вариантът с газовата ТЕЦ  е , най-малкото,  странен. Тъй като газът   бързо поскъпва и след това България ще зависи от „Газпром“, – казва Николай Марченко.

Решението на българското правителство активно се обсъжда в социалните мрежи. По-специално, във  Facebook е създадена група в подкрепа на енергийната независимост на България в рамките на „Белене“ (Да подкрепим енергийната независимост на България чрез проекта АЕЦ „Белене“). Към 12:00 часа московско време групата се е състояла от 700 участници, чийто брой се е увеличил  от 200 души за около 3 часа).

На различни портали се провеждат онлайн проучвания на потребителите за причините и перспективите от решението на българското правителство. Сред изказванията има и такова:

„Последиците от вчерашното решение за АЕЦ“ Белене“ :  България ще плати 140 млн. лв. за реактора + 1 млрд. глоба, и всичко това ще иде не   за изграждане на капацитет, а на вятъра. Очакваме   гарантирано увеличение на цените на газа, сметките ще се плащат обикновените хора … „“ Ние, българите, вместо да се движим напред, както е в целия свят – ще се върнем в каменната ера. „

Според данни на системата SocialBakers, акаунти във Facebook имат 33,4% от жителите на България – за шест месеца техният брой се е увеличил с 9%.“

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *