Posted inБез категория

Правителството озадачава Трайчо Трайков

Бившият министър на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков ще бъде натоварен със специална задача, за да продължи да работи с правителството. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков в ефира на БНТ.

Мотивите на кабинета са, че той е подготвен по много от темите на енергетиката и икономиката на страната и може да бъде полезен в някои проекти. Кои ще бъдат те, ще стане ясно до дни, в момента се водят разговори с Трайков, заяви финансовият министър.

Предстои България да каже „не“ на Русия за изграждането на АЕЦ „Белене“, посочи още вицепремиерът.

„Понеже сме партньори с руската страна и с правителството, и с компаниите, които участват в проекта „Белене“, беше коректно и го направихме от коректност, да се отиде и да се каже в най-скоро време, че ние официално ще обявим, че този проект в „Белене” по този начин няма да се строи“.

Дянков съобщи още, че днес на заседанието на социалните партньори ще предложи компромисен вариант за управление на Сребърния фонд. Той ще поиска още тази година 30% от средствата да се инвестират в държавни и общински облигации, за да може с печалбата да погаси част от външния дълг. Страната ни загуби около 1 млрд. лева заради сделката, която Милен Велчев сключи в правителството на НДСВ и ДПС, посочи още финансист номер едно.

До края на деня мини Горубсо Мадан ще имат нов мажоритарен собственик. Преговори се водят с трима български инвеститори, съобщи министърът на финансите.

Вицепремиерът информира, че направеният икономически анализ на дружеството показва, че то трябва да е на печалба, тъй като цената на оловото и цинка са се увеличила през последните пет години с 5%, а добивът не е намалял.

„Проблемите в мината обаче се задълбочават, което говори, че става въпрос за лош мениджмънт“, изтъкна Дянков.

http://news.ibox.bg/news/id_2064306130

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *