Posted inБез категория

Динозавърските бълхи били истински зверове

Преди сто шестдесет и пет милиона години, когато динозаврите са населявали планетата, по тях са живеели бълхи , с изумителни размери, пише NY Daily News. Фосилизирани останки от гигантски бълхи  са открити в Китай от международен екип от палеонтолози. Бълхите от Юрския период са достигали  1,5 – 2 см, а женските са били почти два пъти по-големи, отколкото мъжките (съвременните паразити  не   надвишават пет милиметра).

„Това е истински звяр“ – казва един   от ентомолозите Майкъл Engel .  В същото време той отбелязав, че няма нищо изненадващо: древните водни кончета и мухи са има размах на крилете три фута. Бълхите от ерата на динозаврите  на пръв поглед са били несръчни и тромави: криле не са имали и  не са могли да скачат.

Въпреки това  те са били добре адаптирани към живота: захващали се  към жертвите с краката си, а непропорционално дългите хоботи  приличали на сламка с назъбени краища, с които пробивали кожата им.

Бълхите   толкова добре се  приспособили към живота на Земята, че когато преди 65 милиона години динозаврите  изчезнали, паразитите  „се изместили“ на бозайници и птици. В хода на еволюцията те   силно намалели по размер, но си отгледали мощни задни крака, с които да правят гигантски  скокове.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *