Posted inБез категория

Демокрацията е неефективна

Учените са установили, че хората като биологичен вид не са достатъчно умни  за да си изберат  подходящ лидер.

Резултатите от това проучване биха зарадвали Хитлер и Сталин, твърди The Daily Mail. Екип от учени от САЩ стигна до заключението, че повечето хора просто не са достатъчно развити интелектуално, за да изберат подходящ кандидат за изборна длъжност, пояснява репортерът Леон Уотсън. Изследванията са ръководени от Дейвид Dunning, психолог в университета в Корнел.

Dunning и колегата му Джъстин Крюгер многократно са доказвали, че хората имат завишено мнение за своите умствени способности. Участниците в експериментите им винаги си определяли рейтинг „над средния“, дори ако се справяли със задачите си най-зле от всички. Макар правилно да  определяли кои от останалите са се справили  незадоволително. Но  да  идентифицират най-способните те не успявали, поради собствената си некомпетентност.

Немският социолог Мато Nagel наскоро тества теорията на Dunning и Крюгер, съставяйки компютърен модел на демократични избори. Той изхожда от факта, че по-голямата част от избирателите са посредствени лидери, както и от факта, че нито един избирател не е в състояние да разпознае ръководните качества на кандидата, който го превъзхожда. В модела на Nagel победил   кандидат с малко над средните възможности.

Социологът стига до заключението, че в условията на демокрация   най-добрите  лидери се избират много рядко. Предимството на демокрацията е само във факта, че кандидатите със способности по-ниски от средните се  елиминират.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *