Posted inБез категория

Италианският парламент – кастата на недосегаемите

Италианските парламентаристи, които са най-високо платените народни избраници в Европейския съюз, отказаха да намалят заплатите  си. Всички това се случва  в условията на остра икономическа криза, когато от  обикновените граждани се изискват много  жертви.

Според доклад на специална парламентарна комисия, оглавявана от председателя на Националния статистически институт на Италия Енрико Giovannini, откъси от който бяха публикувани във вторник в  много от местните медии, депутати и сенатори получават месечно от държавната хазна за дейността си  повече от 16 000 евро. В същото време  законодателите във Франция получават по 13,5 хиляди евро, в Германия – 12 600 евро, в Австрия – 8 65о   евро, в Испания – 4 630 евро. Членовете на италианския парламент печелят около 60% повече, отколкото техните колеги от средния за ЕС.

Още бившият министър на финансите на Италия Джулио Тремонти  предложи в условията на тежка финансова и икономическа криза да се намалят средствата за поддръжка на депутатите до средните  за ЕС.

Съответният указ бе приет от Съвета на министрите в рамките на пакет от спешни мерки  за подобряване на  публичните   финанси и за намаляване на държавния дълг на страната.

От януари 2012 г., в Италия бяха значително увеличени, много от съществуващите данъци и акцизи, както и въведени нови данъци. Според съобщения в медиите, през следващата година  всяко италианско семейство само за тази цел ще трябва да отдели  средно по  две хиляди евро повече.
Не са забравени в това отношение  дори и чужденците, временно работещи на Апенините.

Така че  сега, когато кандидатстват  за нов вид  разрешение,  те ще трябва да платят средно с 80 до 200 евро повече.

Извън рамките на тези свирепи фискални мерки, както винаги, се оказаха представителите на така наречената политическа каста на Италия, отбелязва местната преса. Парламентаристите, размерът на заплатата на които зависи от заплатата на други висши служители и ръководители на дружества с държавно участие, категорично отказаха да се приложи към тях   правителственото постановление. В същото време  те посочиха, че възнаграждението за законодателите може да ограничи само парламента.

Позовавайки се на много икономически, правни и дори процедурни нюанси, експертите заключили, че в момента “ да се намалят заплатите на италианските  парламентаристи е технически невъзможно.“

„Комисията не в състояние да изпълни  такива разчети,“ – се казва в доклада. Това изявление  предизвика възмущение сред италианците, които наричат привилегированите членове на политическата „каста“ не по друг начин, а „вампири“ и „измамници“ и   използват спрямо тях неудобни  за печат изрази.

Бел.ред.: Да ви е познато това с депутатите?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *