Posted inБез категория

До април Гърция може да напусне еврозоната

През първото тримесечие на 2012 г. ще се реши въпросът,  остава ли Гърция в еврозоната. Това съобщи ръководителят на Асоциацията на гръцките банки и ръководител на най-голямата в страната търговска банка, Националната банка на Гърция,  Василис Рапанос.

„Или ще останем в еврозоната, снижавайки качеството на живот за всички, или ще излезем от еврото и ще се върнем няколко десетилетия назад“ – каза той.
Гърция води преговори за прилагането на нов договор за кредит с Европейския съюз, който включва 130 милиарда долара пакет от помощи в замяна на поредните мерки за намаляване на разходите.

Критични са консултациите с частни инвеститори, на които  ЕС препоръча да отпишат 50% от гръцкия държавен дълг, което би намалилло 360 милиардния    дълг на страната с  около 100 млрд. евро. След това Гърция трябва да получи 90 милиарда   стабилизиращ пакет за рекапитализиране на банките и дългово финансиране, както и за запушване на бюджетните „дупки“.

Лидерите на ЕС и най-големите страни в еврозоната  твърдят, че ако Гърция не изпълни програмата, тя може да бъде извадена от валутния съюз.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *