Posted inБез категория

Медведев заплаши НАТО и Запада с нова студена война

Президентът Дмитрий Медведев в сряда предупреди Запада, че   ще се изправи пред нова Студена война, ако не може да даде адекватен отговор на руските притеснения относно предполагаемия противоракетен щит за Европа.

Медведев заяви пред репортери, че решението на САЩ да прокара изграждането на система за противоракетна отбрана, въпреки възраженията на Русия , ще принуди Москва да „предприеме ответни мерки, които наистина не    иска.“

„След това ще се съсредоточим върху развитие на ударен потенциал на ядрени оръжия: това би бил  много лош сценарий“ – каза Meдведев.

Руският лидер потвърди по-рано изразените заплахи за напускане на новия договор СТАРТ, който влезе в сила тази година, ако противоракетният щит все пак бъде разгърнат и заработи без участието на Кремъл .

„Би бил  много лош сценарий, този сценарий би ни върнал в ерата на Студената война, – каза  Медведев на пресконференция.

Москва се бори срещу плановете на НАТО за разполагане на противоракетна защитна система, която Западът вижда като средство за защита от страни като Иран, но Русия е убедена, че тази система е възможно да бъде насочена срещу собствените  системи на Москва.

Най-сериозната загриженост на Кремъл е, че противоракетният щит един ден може да се разгърне и вместо да   сваля ракети, летящи срещу него, да се използва  за атака на руските територии. В тази връзка Медведев поиска  правно обвързващи гаранции от страна на САЩ, че
това никога няма да се случи – гаранции, които според Москва, Вашингтон отказва.

NATO в  този момент е поканил Русия да изрази  опасенията си по време на официални срещи, но   алиансът отказва да даде Москва действително официална роля във функционирането на елементите от противоракетния щит, която тя  търси.

„Бихме искали да видим развитието на европейската система за противоракетна отбрана  подчинена на ясни правила“, – заяви Медведев в първата си широкоформатна пресконференция след три години на президентския пост.

Медведев каза, че той разбира довода на Съединените щати, че противоракетния щит не е насочен срещу Русия, а е  насочен   срещу други страни, като например Иран. Но той отбеляза, че тези страни все още не са в състояние да изстрелят ядрени  ракети към Запада.

„Това означава, че системата за противоракетна отбрана е насочена срещу нас“ – каза Медведев.

„А  ако не е,   поканете ни за да си сътрудничим  в развитието на елементи на системата и нейното функциониране“, каза руският лидер..

Medvedev warns of new Cold War over missile defence

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *