Posted inБез категория

Индийците устройват погроми поради липса на ток

Жителите  в десетки градове в щата Бихар – един от най-бедните в страната, четвърти  ден громят полицейски управления и служби на енергийните компании в знак на протест срещу продължителното  изключване на електрозахранването, съобщи агенция  IANS.

Придружените от безредици протести започнаха миналия петък и продължават и днес в десетки градове, като например Ара, Багалпур, Гая, Пурния, Дарбанга и много други.

Хроничният недостиг на електроенергия в тази изостанала аграрна част на Индия с население от над 70 милиона души се  засили поради   повреда на оборудване на станцията  обслужваща  Багалпур и Талчер (щат Ориса), които снабдяват Бихар. Положението на хората се   влошило поради големите горещини.

В Багалпур тълпи от жители, включително жени и деца излязоха на улиците и хвърляха камъни по полицията и местната администрация. „Ядосаните от прекъсване на електрозахранването хора излязоха по  улиците.
Те  принудили всички заведения в град Шейхпур да затворят и  атакуват и унищожават офисите на енергийните компании в Шейхпур  и Сахарс  „- съобщава агенцията, като се позовава на полицията.

Ситуацията с доставките на енергия се превърна в предмет на обсъждане в правителството на Бихар.
Министърът на енергетиката  Прасад Ядав казва, че е напълно безпомощен и че проблемът не може да се реши без изграждането на нови централи. Сега държавата е зависима от добрата воля на собствениците на централи в други щати.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *