Posted inБез категория

Гибелта на Япония (фоторепортаж)

Най-силното  за последните 140 години земетресение удари бреговете на японския остров Хоншу днес.

Според  Geological Survey (USGS) на САЩ, мощността на земетресението  в 14:46 (09:46 БГ)   на дълбочина от 24.4 km на  373 км от Токио, е 8,9 по скалата на Рихтер. 20 минути след първия в същия район, са последвали още два труса с  магнитуд от 6,1 до 7,1.

Поради малката дълбочина на земетресението няколко вълни  цунами буквално отнесоха  островите Хоншу и Хокайдо. [nggallery id=219]

В префектурите Мияги и Ивате на остров Хоншу  височината на вълните надвишава десет метра. По източното крайбрежие на страната е обявено предупреждение за цунами.

Жертви на стихията в Япония са най-малко петима души. Парализирано е  летището в Токио и има  сериозни затруднения в транспортната комуникация в големи части на страната. По-специално, в Ивате   частично е срината  магистралата. Временно са спрели работа няколко японски атомни  електроцентрали.

В редица японски градове има много силни пожари. По-специално, горят нефтохранилища. В покрайнините на  Токио гори  рафинерия.Телевизионният канали NHK показа кадри от мощна експлозия в обекта.

Летището в Сендай в префектура Miyagi е отнесено напълно от  цунами . В крайбрежната зона са  изпратени военни кораби. Японското правителство свика спешно заседание.

Министър-председателят на Япония Наото Кан призова жителите да запазят спокойствие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *