Posted inБез категория

ВМРО иска да бъде сезиран Конституционния съд за референдума

ВМРО поиска от президента и от омбудсмана на Р. България да сезират Конституционния съд за това, че Народното събрание продължава да бави  решението си по внесената от ВМРО подписка за референдум за членството на Турция в Европейския съюз. Писмата до Георги Първанов и Константин Пенчев са подписани от Красимир Каракачанов, който е председател на инициативния комитет за събиране на подписите.

По закон Народното събрание трябваше да вземе решението още в средата на октомври миналата година. Забавянето с близо пет месеца досега е грубо нарушение на Закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление. Според този закон, решението трябваше да бъде взето 3 месеца след внасянето на подписите през юли 2010 г. Така самото Народно събрание нарушава закона. Единствената институция, която би могла да се намеси в този случай, е Конституционният съд. Сезирането му, обаче, е в правомощията на президента или омбудсмана. Затова и от ВМРО – Българско национално движение се обръщат към двете институции.

В писмата е отбелязано „Ситуацията е крайно неприятна и показва отказа на държавната власт да спазва законите – това е правен абсурд. От политическа гледна точка недопустимо е върховният орган на държава членка на ЕС да суспендира собственото си законодателство.”

Служба ГРАО потвърди още на 16 ноември 2010 година, че са налице необходимите по закон подписи. Въпреки това, Цецка Цачева продължава да не насрочва дебата за вземане на решение за референдум.

25 февруари 2011

http://vmro.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *