Posted inБез категория

Мутрофонични диалози

Премиерът Борисов се разсърди на парламентарен репортер, задал му въпрос, свързан със статията на френския вестник „Монд“ за България.

В материала, посветен на ситуацията у нас и на Алексей Петров, изданието описва Борисов, като човек, който се мисли за Елиот Нес и има нужда от Ал Капоне.

За него това е Алексей Петров. В България са примесени сянка и светлина, частни и публични интереси, неофициални и официални власти, пише „Монд“.

Вестникът цитира думи на Петров, че Борисов е принадлежал към конкурентни сиви структури в охранителния бизнес и събирането на дългове.

Алексей Петров разказва пред френските журналисти, че в началото на 90-те години стотици бивши агенти и военни преминали в охранителния и застрахователния бизнес. Тяхното CV бяха юмруците им, структурите им – подмолни. Затова беше трудно да се различат покровителите от рекетьорите. Понякога те бяха едни и същи лица. Бандитът винаги е конкурент, заявява Петров.

Аз правех силно, а не силово застраховане„, твърди бизнесменът. „Аз участвах в създаването на групи за самоотбрана, за да защитаваме обикновените хора, защото полицията не правеше нищо“, добавя още той пред „Монд“.

Изданието описва и настоящият български премиер, определяйки че и той като Петров има нетипично минало – „бивш пожарникар, той беше охранител на бившия комунистически лидер Тодор Живков, след това главен секретар на МВР. Избран е за кмет на София и създава партията ГЕРБ, която печели парламентарните избори през 2009 г. с обещание да изкорени тежката престъпност“.

Помолен в кулоарите на парламента да коментира именно думите на Петров, премиерът Борисов разсърден отказа, заявявайки, цитиран от БГНЕС, че не го интересува и няма да коментира арестанти.

(Припомняме, Алексей Петров вече не е арестант, като съдът отмени и мярката му „домашен арест“.)

В статията си „Монд“ коментира, че навремето Брюксел е мъркал от удовлетворение (при влизането на България в ЕС, бел.ред.).

Накрая, констатира изданието, 3 години след влизането на страната в ЕС, там са наясно с рекета, корупцията, прането на пари.

Представян за куче в това блато на престъпността, образувало се след падането на комунизма, Петров е третиран като обикновен престъпник.

Вестникът отбелязва, че в началото на 2010 г. американският посланик в София оценява империята на Петров (таксита, застраховки, проституция) на стотици милиони долара, според телеграма, до която се е добрал сайтът Уикилийкс.

Следват дълги и мъчителни месеци в затвора. След това правосъдието изпада в безтегловност, констатира „Монд“.

Френските журналисти „са впечатлени“ и от чувството за хумор на Петров, като отбелязват още в началото на статията, как той ги посрещнал в дома си, „разположен във височините над София“, криейки лицето си зад картонена маска, изобразяваща лицето на българския премиер Бойко Борисов.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *