Posted inБез категория

Станишев: Никога не е имало такъв натиск върху институции и медии

Никога не е имало такъв натиск върху институциите и медиите както при това управление. Тази теза застъпи лидерът на БСП Сергей Станишев по време на конференция на тема „Свободата на медиите и демокрацията под заплаха“. Дискусията е организирана от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент.

Ето какво още каза лидерът на БСП по темата: „Ако в началото на този мандат имаше всеобхватна и всеобща любов от страна на преобладаващата част от медиите към днешното правителство, днес тези отношения стават по-сложни. Има една раздразнителност от страна на изпълнителната власт вече към въпроси, които се отправят от журналистите, когато те са неудобни. И журналистите са много по-безпомощни и по-беззащитни в днешно време, отколко бяха преди две или три години. Аз не си спомням за последните 20 години такава концентрация на власт и такъв явен и открит стремеж за овладяване на всички институции и за подчиняване на институциите на една, дори не партия, личност. Безпрецедентен е натискът от страна на властта върху политическите опоненти и върху съдебната система“.

По време на конференцията председателят на Групата на социалистите и демократите в ЕП Мартин Шулц коментира, че демокрацията може да съществува само ако има свобода на медиите. Ако медиите са под натиск, свободата е под заплаха, допълни Шулц. По думите му все по-често в Европа се забелязва властта да контролира медиите.

http://dariknews.bg/view_article.php?article_id=621609

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *