Posted inБез категория

Нобеловите лаурети, откриватели на графена го били откраднали?

Нобеловата  награда за физика за 2010 г.  е присъдена на бившите руски учени Константин Новоселов и Андрей Гейм незаслужено. Това изявление от страниците на информационния портал на „Единна Русия“ направи скандалният учен и изобретател от Академията за естествени науки Виктор Петрик.

Според Петрик, откритието на веществото графен не принадлежи на  Новоселов и Гейм и той е готов с документи да докаже, че той е авторът  на изобретението. „Вярвам, че това, което се случва сега е срамна страница за Руската академия на науките – каза Петрик. – По отношение на решението на Нобеловия комитет за награждаване за откритието на графена, аз мога документално да докажа кой всъщност е направил това откритие „.

––––-

Припомняме, че графенът представлява материал, чийто кристали  са с  дебелина един атом или молекула – това е материала-чудо, пише на страниците на New Scientist Андрей Гейм, който заедно  с Константин Новоселов спечели Нобелова награда за физика.

Графенът създаден  от Гейм и   неговите колеги „е по-твърд и по-здрав от диаманта, но той се разтяга на една четвърт от дължината си, като каучук“, обяснява изследователят.

Графенът не пропуска газове и течности, а провежда топлина и електричество по-добре от медта. Графеновите транзистори работят по-бързо от силициевите,  с графен могат да бъдат извършени безпрецедентни опити в квантовата механика, отбелязва  Нобеловият лауреат.

Графенът като чудо от бъдещето

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *