Posted inБез категория

Сушата принуди Путин да забрани износа на жито

Руското правителство ще въведе забрана за износ на зърно, поради сушата. Това е заявил премиерът Владимир Путин,  цитиран от  РИА Новости. По-рано Министерството на земеделието твърдеше, че сушата няма да засегне задълженията за износ от страната. Руските фермери са сред основните доставчици на зърно на световния пазар.

Според Путин, забраната се въвежда не само за зърно, но също така и за стоки, произведени от него. Колко дълго ще трае тази забрана не се посочва. Ясно е само, че се въвежда след 15 август.
Пресата многократно твърдеше, че поради сушата в Русия, световните цени на пшеницата ще достигнат двегодишни върхове – търговците се опасяваха, че износът от Русия ще намалее значително.

Миналата година Русия изнесе  21.4 милиона тона пшеница и зае около 13 процента от световния пазар. Руският съюз на зърнопроизводителите по-рано предположи, че износът през 2010 г. ще  е 11-19,5 млн. тона. Общият добив обаче сега се изчислява от Министерството на земеделието, да е в размер на 70-75 млн. тона, въпреки че преди сушата, неговия обем се очакваше да е над 90 милиона тона.

Още по темата :

Огненият ад в Русия- природно явление или климатично оръжие?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *