Posted inБез категория

Цените на хранителни стоки в Русия скочиха двойно

Според представители на големи търговски вериги, в новите договори, предложени от доставчици, цената на основни хранителни стоки е нараснала  повече от два пъти.

Това означава, че обикновените купувачи ги очаква  значително покачване на цените.

Според NEWSru.com, най-големите търговци на дребно Х5 Retail Group, Metro Cash & Carry, «Ашан» и «Дикси» вече са получили известие, че стойността на основните продукти: хляб, мляко, зърнени храни – ще нараснат от 3 до 100%. Колко и какви специфични хранителни продукти ще поскъпнат, ще стане ясно в края на август – началото на септември.

От началото на лятото, цената на брашното се е повишила почти двойно – от 6,7 рубли за 1 кг до 13 рубли. Ако елдата  през декември 2009 г. е била на стойност 13 рубли за 1 кг (цена на едро), сега е 40 рубли.

Макароните от нисъкия ценови сегмент са поскъпнали  средно с 25-30%. Производителите обясняват растежа на цените със  сушата и казват, че това не е предела.

Основни търговски дружества се опитват да провеждат политика на задържане на цените, които вече са привлекли вниманието на Федералната служба за антимонопол.

Вече са заведени няколко наказателни дела срещу три хлебозавода. Според властите, те са се споразумели помежду си за увеличаване на продажната цена за продукти,  което е довело до нарастване на пазарните цени на хлебни изделия средно с 20%.

(100 рубли= 5 лева)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *