Posted inБез категория

Пожарите готвят втори Чернобил за Русия

Властите скриват информация за пожарите в горите, заразени след експлозията в Чернобил. Според еколозите, властта се страхува от  паника и за това, че носи отговорност  за бездейстивето си  за  унищожаването на горските стопанства.

Експерти казват, че ситуацията с пожарите в района на Брянск е овладяна. Но като се има предвид ужасната суша и липсата на пожарникари, огън може да пламне навсякъде веднага. Така втори Чернобил заплашва близките градове, включително и Москва.

Миналия петък беше неочаквано затворен сайта на Рослесзащита, където се публикуваха съобщения с подробности за пожарите в замърсените гори. Това се случи непосредствено след като шефът на извънредните ситуации Сергей Шойгу в конферентен разговор поиска от представител на Федералната агенция по горите информация за това кой  разпространява данни за радиационните пожари. И до момента  сайтът не е онлайн.

В района на Брянск, най-замърсеният от аварията в Чернобил през 1986 г.,   има само малки огнища на пожари. Но за борба с огъня няма никаква готовност. Последиците от огромните горски пожари в региона могат да се сравняват са вредите, която е предизвикала катастрофата в Чернобил преди 24 години.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *