Posted inБез категория

Източна Европа: Всеки десети е безработен

Равнището на безработица в страните от Източна Европа, членки на ЕС, според Световната банка, се е увеличило от 6,5% през юни 2008 г. до 10% в момента. Според анализатори върху собствените проблеми на  Източна Европа се добавят и тези с високата зависимост от западните страни, които също не са успели да преодолеят  кризата пише Segodnya.

Според  Световната банка, 10-те страни в Източна Европа изпитват най-сериозната рецесия през последните две десетилетия. Броят на хората, които са загубили по време на кризата работата си, се увеличава от 3 милиона през юни 2008 г. до 4,7 милиона през месец май тази година.

Най-зле са нещата в балтийските страни и Словакия. Безработицата е предизвикана от  рязък спад в кредитирането и инвестициите, предимно от Западна Европа.

Както е отбелязано в доклада на старши икономиста за Европа и Централна Азия в Световната банка  Каспар Рихтер, нарастването на безработицата и намаляването на заетостта доведе до сериозно увеличаване на конкуренцията на пазара на труда.

„Източните страни-членки на ЕС трябва да се фокусират върху увеличаване на заетостта сред по-възрастните мъже и жени, както и за повишаване на възрастта за пенсиониране,“ – казва Рихтер.

В региона също така трябва да се създадат повече работни места за квалифицирани кадри, които се оказаха по-стабилни по време на криза.

Намаляване на безработицата, СБ не очаква до следващата година. Въпреки това, дори тогава драстични промени към по-добро не се очаквават. През 2010 г., според Световната банка, в Източна Европа, икономическият растеж ще е много нисък и възлиза на 1,7%. Очакванията на Европейската комисия са по-скромни – 1.5% растеж.

„Възстановяване остава крехко и неравномерно, така че в региона трябва да се гарантира стабилността на банковата система, нисък бюджетен дефицит и нисък национален дълг“ – се казва в доклада на Световната банка.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *