Posted inБез категория

Задлъжнялостта: облаците над Европа се сгъстяват

Кризата със задлъжнялостта в еврозоната надвисна над икономическите перспективи на  Европа като тъмен облак, пише Financial Times. Но все още не е известно дали само това пречи на бавното възстановяване на континента след рецесията.

Германската  Bundesbank заяви в сряда, че пазарните проблеми не са се допрели до най-голямата европейска икономика, която „драматично“ нарасна през второто тримесечие.

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие със седалище в Париж ревизира прогнозите си за еврозоната за растеж през тази и следващата година, въпреки че светът все още е заплашен от риск.

Големите икономики се стабилизират с помощта на спешните мерки, предприети от правителствата и централните банки. През следващите месеци се очаква рязкото спадане на еврото да доведе до увеличаване на износа от еврозоната.

„Но  Европейската карта на икономическото време на “ Файненшъл таймс“, публикувана в сряда за осми път, е изложена на риск от резки промени, ако безпокойство на пазара по повод на държавните бюджети се разшири към реалната икономика, задълбочавайки въздействието на по-високите данъци и широко разпространените съкращения на публичните разходи в бъдеще „, – пише авторът Ралф Аткинс.

„В най-добрия случай  реалният сектор има все още 3 до 6 месеца, за да убеди финансовите пазари, че основните показатели се подобряват, преди замразените канали за кредит да започнат да вкарват реалната икономика отново в рецесия“, – казва европейският анализатор в Goldman Sachs, Ерик Нилсен .

Източник: Financial Times

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *