Posted inБез категория

Петролният "Чернобил" в Мексиканския залив

Във водите  на Мексиканския залив след потъването на нефтената платформа, биха могли да разливат около сто хиляди барела петрол на ден. Поради значителното влошаване на положението днес от Лондон за Ню Орлиънс спешно отпътува ръководителят на британската компания BP Тони Хейуърд. В последното си интервю той заяви, че „не разбира как такава авария може да се случи.“

Министърът на вътрешните работи на САЩ на свой ред каза, че за отстраняването на щетите от екологичната катастрофа, може са необходими до 90 дни. В същото време на снимките от спътника, който наблюдава региона, се отбелязва увеличение на петролното петно тройно и в момента надвишава 11 000 кв. км.

Също така, министърът на вътрешните работи – Кен Саласар, заяви, че отговорността и разходите за премахване на последствията от разлива трябва да поеме петролната  компания BP.

Припомняме, че веднага след експлозията на платформата на 20 април, обемът на неконтролирано изтичане на нефт е определен на 1 000 барела на ден. Пет дни по-късно тя беше ревизирана нагоре – до 5000 барела на ден.

Експерти не изключват, че сега количеството е много по -голямо.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *