Posted inБез категория

Астрономите определиха размера на астероида Апофис, който прелетя покрай Земята

apofisАстероидът Апофис (99 942), който премина днес  близо до Земята в 13:43 часа, се оказа със 75 процента по-голям по обем, отколкото се смяташе досега. Новите размери и данните за неговото албедо са публикувани на интернет страницата на Европейската космическа агенция ESA.

Новите данни за Апофис са получени от космическата обсерватория „Хершел“. Според предишните оценки, диаметърът на Апофис трябваше да е 270 ± 60 метра. Според сегашните  данни той е  325 ± 15 метра. 20-процентното  увеличение в диаметъра му придава повече от 70% увеличение на обема, и (като хомогенност) масата на небесно тяло.

Освен да определят размера му, астрономите са успели да направят триизмерна карта на неговото албедо – отразяваща способност на астероида. Апофис се оказал малко по-тъмен от очакваното: той отразява само 23, а не 33 % от падащата на повърхността му светлина.

На 9 януари 2013 г.  Апофис премина на 14.46 милиона километра от Земята, което е малко по-малко от една десета от разстоянието до Слънцето.
Астероидът 99942 е най-известното небесно тяло, чиято траектория,  може би,   заплашва Земята.

През 2029 г. той  мине още по-близо – на 36 хил. километра от нашата планета. А още по-следващото сближаване трябва да се случи  през 2036 г., но как ще протече, не е известно. На неговите параметри ще повлияе взаимодействието му  със Земята при първата   „визита“, а резултатът е трудно да се предскаже.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *