Posted inБез категория

Планетата ще се подгрее към 2100 г. с 2 градуса

 Ако съвременното общество  продължи да   прави бизнес като произвежда стоки и услуги със  същите стандарти за вредните емисии както и сега, към  2100 г. глобалното затопляне на климата с 2°C   е практически гарантирано.

Въпреки това, споменатите преди оценки за затопляне с  6 ° C изглеждат малко вероятни, дори при сегашните темпове. С такава прогноза излезе изследователски екип на климатолози от Австралия.

В доклада се посочва, че всички съществуващи модели на климатичното прогнозиране сега имат определено ниво на теоретични допуски. Сред показателите, които влияят на климата, са така наречените въглеродни цикли,  охлаждащият ефект на аерозолите и др.

Да се изчислят количествено е  невъзможно, затова  те са заложени  в теоретичния толеранс. По принцип, всички съществуващи модели на около 63% са построени на на базата на предвидими параметри, и на 37% на  комбинация от теоретични отклонения.

Обобщавайки тази информация, австралийски учени наричат затопляне с два градуса до 2100 г. практически гарантиран факт, а шестградусово те не очакват дори и в най-лошия случай.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *