Posted inБез категория

GSM апарати, лаптопи и друга електроника поскъпват заради повишаване на заплатите в Китай

Ръстът на заплатите в Китай, където се произвеждат компоненти и се монтира по-голямата част от   електрониката в света, ще увеличи себестойността на продуктите на водещи световни фирми, които ще се отразят върху етикетите с цените, пише  Wired.

Увеличението на заплатите ще  повиши цената на компютри, мобилни телефони, игрови конзоли и други устройства.

Например, в Южен Китай, провинция Гуандун през новата година по закон минимална работна заплата ще се увеличи с 13,3% – от 149 на 169 долара. Повече -само в Пекин, но именно в тази провинция се сглобяват най-много устройства на  Apple, HP, Samsung, Nokia и много други търговци и се произвеждат компоненти за тях.

Инфлацията в Китай през последните години предизвика протести от страна на работниците. От май до юни 2012 г. в страната имаше  много стачки.

Шенжен, разположен в непосредствена близост до процъфтяващия „капиталистически“ Хонг Конг е световно известен след поредица от самоубийства, които се случиха през 2010 г. в завода на Foxconn.

Оттогава  компаниите редовно повишават заплатите и подобряват условията на труд. Когато Foxconn обяви, че увеличава  заплатите с  16-25%, HP и Dell обявиха, че това със сигурност ще  увеличи  цените на техните продукти.

Много е вероятно Foxconn и други производители на електроника да   преместят производството си в по-евтини градове в Китай.

Наскоро бившият шеф на търговията с Китай Йорг Вутке каза, че разходите за производство на стоки в Китай може да се увеличат три пъти до 2020 г..

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *