Posted inБез категория

"Домът на боговете"

В Южна Америка, където се срещат Бразилия, Венецуела и Гвиана, има няколко   планини, наречени Тепуи Рорайма (Roraima). На езика на индианците „Тепуи“ означава „Дом на боговете.“ Тези планини, със своеобразни вертикални склонове и плоски върхове,  са едни от най-старите в света.

Представляващи останки от отдавна разрушено плато, те са съставени от много твърд пясъчник. Тези труднодостъпни скали  образуват странни и  неземен форми. Най-високата Тепуи във Венецуела е  планината Рорайма (2 810 м), която също така се нарича и  „Голямата синьо-зелена планина.“
В горната и част има плато, което е с  площ от  30 кв. км!

Извънземен пейзаж. Лунен, марсиански. Ние често използваме тези епитети за описване на определен пейзаж. Обикновено това е синоним на безжизненост, празнота.

И само когато се ходи по повърхността на платото на Roraima – Изгубеният свят, който се намира на кръстовището на Венецуела, Гвиана и Бразилия, ние можем уверено да   кажем: неземен пейзаж, странен, чужд, извънземен.

Усещането, че сме попаднали на друга планета не ни напуска: постоянна мъгла, черни скали с фантастични форми, твърдолистни растения с топки на дълги дръжки, изчезващи под земята водопади, малки черни жаби. Изгубеният свят. Свят, в който е лесно да се загубиш. Защото не принадлежи на човека .

[nggallery id=261]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *