Posted inБез категория

Стрелецът в Тулуза е знаел по кого стреля

Неизвестен мъж откри огън по тълпа от родители и деца  на автобусната спирка близо до еврейското училище „Оцар Ха-Тора“ в Тулуза, Югозападна Франция.
Според свидетели, непознатият се отправил  към портата на училището на черен скутер около  8 часа и е открил огън с пистолет по хората.

При нападението е убит жителят на Йерусалим – равинът Джонатан Сандлър, на 30 години, който е работил като учител, двамата му синове, 6-годишният Ари и 3-годишният Габриел. Загива и 8-годишно момиче, което учи в училището. Няколко души бяха ранени. 17-годишно момче е в тежко състояние.

Полицията блокира района на инцидента. Тече разследване.

Френският министър на вътрешните работи Клод Гейон нареди  да се повиши сигурността на еврейските училища в цялата страна.

Президентът Никола Саркози   нарече стрелбата в училището „отвратителна драма“ и „ужасна трагедия“.

Гил Тайеб, заместник-председател на френската еврейска организация CRIF (Conseil Repr?sentatif des Institutions juives de France), заяви за  „Йерусалим пост „, че той няма никакво съмнение, че това нападение е било мотивирано от националистическа омраза.

Според него еврейската общност е в шок.

Полицията проверява за връзка между този инцидент с още два подобни  в Тулуза и Moнтобан.

Първият инцидент е станал в Тулуза на 12 март. Сержант от десантен парашутен полк е застрелян от неизвестен с огнестрелно оръжие.

Три дни по-късно престъплението се повтаря в Монтобан, на 50 км от Тулуза. Там със същото оръжие са убити още двама военни, а  един е тежко ранен.

Военните не са имали никакви пререкания в службата и конфликт с колегите. По време на инцидента те не са били на смяна.

Полицията съобщи, че близо до еврейското училище в   Тулуза   са намерени гилзи от калибър 0,45. Същите са намерени при двата  предишни инцидента.

Във Франция живеят около 500 000 евреи. Това е третата по големина еврейска общност в света.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *