Posted inБез категория

КГБ в Беларус тероризира деца за да измъчва родителите

Тригодишният Данила Санников играе със своите играчки и дори не знае, че президентът Лукашенко го използва като инструмент за преследване на политически опоненти, пише The Times.

„Той знае само, че тъгува за  мама и татко“ – казва кореспондентът Тони Хълпин. Може би следващата седмица, Данилa ще бъде отнет от баба и дядо и изпратен в сиропиталище: Лукашенко се стреми да сплаши родителите му – бившия кандидат за президент Андрей Санников и журналистка Ирина Халип. Роднините не са ги виждали от нощта  на изборите, адвокатите не допускани до тях продължение на три седмици, съобщава изданието.

Данила не ходи на детска градина , след като социалните работници по поръчка на КГБ се опитват да го приберат, пише авторът, сравнявайки  ситуацията със Сталинските времана. Социалните работници изискват от бабата  на Данила,  Люцина Белжатская до края на януари да докаже, че е в състояние да се грижи за него. Тя и детето е трябвало да си направят редица изследвания,  включително тестове за сифилис и ХИВ.

„Всичко това е начин да окаже натиск върху Андрю и Ирина. Те много добре знаят, че родителите се чувстват изключително зле, научавайки, че детето е в опасност. Статиите на  Ирина отдавна дразнят Лукашенко. За него тя е личен враг, той я намрази „- казва Белжатская. Тази седмица социалната служба е одобрила искането на бабата,  момчето да бъде под нейна опека, но крайното решение ще е на местната администрация.

В  ареста все още са 37 души, обвинени в организиране на бунтове, включително и трима  бивши кандидати за президент -Николай Статкевич, Владимир Некляев и Алес Михалевич,  добавя вестникът.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *