В корема на човека има мозък, който ни спасява и защитава

Имаме коте в корема си. Това е метафора, много добра.

Тя много добре описва вашия „втори мозък“ – ние наистина имаме енергиен мозък в корема си. Той е като чорап, приляга около хранопровода, стомаха, червата. Съдържа стотици милиони неврони. Но по-добре да си представим нашия „животински мозък“ под формата на котка.

Когато котето е щастливо, мърка. Когато нещо го уплаши, то съска и се прегърбва. Когато е гладно, то мяука неспокойно и моли…

Ето такава е котката в корема ни. А изразът „пеперуди в стомаха“ е сладко коте, което играе. Вие сте в отлично настроение! Възхитени от случващото се.

Мозъкът в корема е много древен. И влияе много силно на главния мозък. Просто не се вслушваме много в сигналите от корема – някак си е странно!

И в същото време казваме: „Свива ми се стомаха!“ Мозъкът ни дава сигнали. Трябва да можете да ги слушате.

Мозъкът в корема може да причини депресия. Това е отбелязано от психиатър в началото на 20 век. Депресивните пациенти страдали от запек, извинете. А лекарите смятали, че храносмилателните проблеми са следствие от депресивно разстройство. Симптом, а не причина за депресия.

Но лекарят Джордж Портър Филипс наблюдавал пациентите в Bethlem Royal Hospital в Лондон – това е мястото, където депресията е довела тези нещастници – и решава да действа по различен начин.

Той лекувал за начало у пациентите храносмилането им. Започнали да усвояват нормално храната и да ходят до тоалетната нормално. И в повечето случаи от депресията не оставала и следа!

Повечето от пациентите са се отървали от депресията без лекарства, техният „втори мозък“ просто започнал да работи нормално. Котката в стомаха се възстановил. И мозъкът оздравели.

Мозъкът в корема може да предупреди чувствителен човек за опасност. Неприятните усещания, спазми, лошо храносмилане могат да бъдат сигнал за опасност. И те могат да бъдат индикатор за негативни влияния.

Вещици и отровители са били наричани с една дума в древни времена. А отговорността за магьоснически влияния и за отравяне била една и съща. Тъй като след токсично влияние човек изпитва същите симптоми като след отравяне: гадене, слабост, чревно разстройство …

Именно чревната нервна система е реагирала на токсична комуникация или влияние. Котката в стомаха се разболяла и започнала да се чеше …

Необходимо е да се вслушват в сигналите от „червата“. И да се грижите за корема си; коремът е „живот“ на много езици. А за японците това е „хара“ – мястото на концентрация на цялата жизнена енергия, личната енергия на човек.

В алхимията коремът, тъмнината на утробата е символ на мистериозните процеси на трансформация и раждането на новото.

А не бяхме ли родени всички от корема? Първите 9 месеца от нашия земен живот минаха в корема.

Коремът е „живот“. И сега се оказва, че той има собствен мозък; „Коте, което не може да говори. Но насочва и показва, защитава и помага…“

– обърнете внимание на вашето „коте“. Хранете го правилно и навреме. Позволявайте му да си почива; мозъкът в корема се нуждае от сън, както и мозъкът.

– вярвайте на сигналите от корема. Ако след общуване с човек храносмилането е нарушено и се появят неприятни усещания, анализирайте тази връзка. Може би това е вреден и опасен контакт.

– ако ви „свива под лъжичката“, ако преди някакви дела стомахът е разстроен, може би този бизнес трябва да се отложи. Или го изоставете напълно. Така храносмилателно разстройство принуди една жена да се откаже от пътуване. После разбра, че автобусът е претърпял ужасен инцидент. А друга жена не отишла на среща с приятен мъж. Оказало се, че е маниак …

Доброто, правилно хранене, вниманието към сигналите и навременната почивка ще ви помогнат да живеете в мир и хармония с вашето коте. С древен и мистериозен мозък, който не прилича на мозък. Но е не по-малко важен за живота на човек.

По материали от канала „Анна Кирянова. Философия на живота“

Последвайте ни в Телеграм

© 2021 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2021 30dumi.eu All rights reserved!