Новият украински президент Зеленски иска да въведе „пряка демокрация“

От екипа на новоизбрания президент Владимир Зеленски предлагат да се въведе в Украйна система на народовластие, основана на принципа на „пряката демокрация“.

Идеологът на Зеленски – Руслан Стефанчук, отговарящ за реформирането на държавните институции и законодателството, говори за това на ТВ 112 Украйна, в петък, 17 май.

Според него тази система ще включва “справедливи и качествени” референдуми, задължителен отговор на народните инициативи и “народно вето” на решения, взети от ключови държавни органи.

„Системата на демокрация, която предлагаме, е система, която се нарича „пряка демокрация ” в целия свят. Изучавахме опита на скандинавските страни, Швейцария, Канада, Съединените щати и от всеки се опитахме да вземем онези неща, които ще дадат възможност на хората да има истински контрол и власт в тази държава”, каза Стефанчук.

Той отбеляза, че е необходимо да се възроди системата на честни, правилни и качествени референдуми. „Защото не разбираме защо референдумът, който направи Украйна държава, никога след това не е бил използван в полза на Украйна?“, подчерта идеологът на Зеленски.

Съветникът на новоизбрания президент също така изтъкна значението на въпроса за народните инициативи. „

Това не са петиции, които се подписват от 25 хиляди и не се изпълняват. Ще има задължителен подход за реагиране на всички народни инициативи, както на национално, така и на местно ниво”, обясни Стефанчук.

Третата точка е „системата за отзовават“ на най-висшите представители на властта.
„Когато човек, народ, нация имат възможност не само да отзоват не само народния депутат, да реализират процедура за импийчмънт на президента, но и да наложат вето на взетите решения, т.е. на системата на народното вето”, каза съветникът на Зеленски.

© 2019 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата – във Фейсбук:


© 2019 30dumi.eu All rights reserved!