Кошмарът настъпва: Заболеваемостта от рак се увеличава драстично по целия свят!

По цял свят се диагностицират все повече и повече ракови заболявания. Според доклада на Международната агенция за изследване на рака към Световната здравна организация (IARC), през 2018 г. ще бъдат открити приблизително 18,1 милиона нови случая на рак.

Сред причините в доклада се сочат подобряването на диагностичните способности, нарастването на населението и увеличаването на дълголетието на хората, съобщава журналистът от Frankfurter Rundschau Pamela Dorhefer.

Според статистиката диагноза „рак“ ще бъде поставена на всеки пети мъж и всяка шеста жена в света. През 2018 г. според оценките на IARC 9,6 милиона човека ще умрат от рак. Повечето от смъртните случаи ще бъдат причинени от рак на белите дробове, червата, стомаха, черния дроб и рак на гърдата, се казва в статията.

„В Европа, която представлява едва 9% от населението на света, се диагностицират 23,4% от всички случаи на рак в света и 20% от смъртните случаи, свързани с тумори. Като цяло, в по-богатите страни диагнозата „рак“ се поставя по-често, отколкото в бедните“, отбелязва изданието.

„При това много случаи на рак могат да бъдат избегнати, защото са причинени от фактори, свързани с начина на живот на хората“, пише журналистът.

По този начин в Германия, според оценките на Германския център за изследване на рака, 37% от онкологичните заболявания са причинени от такива фактори.

На първо място сред тях е тютюнопушенето, последвано от употреба на алкохол, наднормено тегло, липса на физическа активност, нездравословно хранене, инфекции и външни фактори, като излагането на радон, фин прах, солариуми или пасивно пушене.

Поради недостиг на данни оценката не отчита влиянието на някои други фактори, например естествената ултравиолетова радиация. Ето защо, според учените, в действителност резултатът може да бъде „много по-висок“, съобщава Frankfurter Rundschau.

Източник: Frankfurter Rundschau

© 2018 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата:

© 2018 30dumi.eu All rights reserved!