Върховният съд на Индия (1,324 милиарда жители!) легализира еднополовите връзки!

Върховният съд на Индия отмени разпоредбите на член от Наказателния кодекс на страната, съгласно който хомосексуалните отношения са наказуеми с глоба или лишаване от свобода до 10 години.

Това решение е наречено историческо. Поддръжниците на ЛГБТ -движението ликува до стените на съда след обявяването на решението.

„Наказателното преследване за сексуални отношения е ирационално, противоконституционно и произволно“, заяви съдията Deepak Misra, след като прочете решението на съда.

Наказателната отговорност за отношения между лица от един същи пол бе отменена от Върховния съд на Делхи през 2009 г., но през 2013 г. законът бе възстановен, след като влиятелни политически, обществени и религиозни организации подадоха петиции в негова защита.

Член 377, който предвижда наказание до 10 години лишаване от свобода, влиза в сила през 1861 г., когато Индия е под колониалното управление на Великобритания.

Това е един от най-старите закони в света за наказания за еднополови връзки, а Индия не бързаше да го промени. В големите градове обществеността отдавна се обявяваше за неговото премахване, но властите се опираха на мнението на консервативното малцинство и на настроението на селските жители.

Решението на Върховния съд на страната слага край на скандалите по тази тема, и е невъзможно да се обжалва, а ЛГБТ общността в Индия празнува победата.

Що за член от НК е 377?

Законът за наказателното преследване на гейовете действа на територията на Британската империя цели 157 години и предвижда наказание под формата на 10 години лишаване от свобода.

В него отношенията между един и същи пол са описани като „нарушаване на законите на природата телесни отношения с мъж, жена или животно“. По-специално, анален и орален секс се считат за нарушения на закона.

Гейове и трансджеднъри в Индия в продължение на много години се бореха за отмяната на член 377, въз основа на която полицията досега преследваше сексуалните малцинства.

Както отбелязват съдиите, членът ще продължи да регулира въпроси, свързани с недоброволни връзки, отношения с непълнолетни и зоофилия.

© 2018 30dumi.eu All rights reserved!

Още по темата:

© 2018 30dumi.eu All rights reserved!