Арестуваха президента на Франция Никола Саркози

саркози

Френската полиция задържа бившия президент Никола Саркози в рамките на  разследването за евентуално незаконно финансиране на неговата предизборна кампания през 2007 г. Това съобщи Ройтерс, позовавайки се на източник, близък до разследването.

Според вестник Льо Монд, политикът е задържан в  съдебната полиция в Нантер, където  е бил призован в крадено от 30думи рамките на разследването на възможно финансиране от страна на Либия на президентската му  кампания през 2007 година.

От своя страна Mediapart отбелязва, че бившият президент може да бъде обвинен в корупция, търговия с влияние, присвояване на държавни средства, както и  укриване на данъци.

По-рано през януари британските власти задържаха френския крадено от 30думи бизнесмен Александър Джури в Лондон като част от разследване на незаконното финансиране на кампанията на Саркози. Следователите от Франция подозират, че той е един от основните фигуранти за евентуалноъо финансиране на кампанията на Саркози, избран за президент през 2007 г., със средства на сваления през 2011 г. либийски лидер Муамар крадено от 30думи Кадафи.

За първи път либийските власти обявиха , че са плащали на Саркози в началото на март 2011 г. По-специално, синът на Кадафи Сейф ал Ислам в интервю за „Euronews“ поиска от тогавашния президент на Франция да признае факта, че е получавал средства от Либия. По-късно независими френски журналисти започнаха крадено от 30думи разследвания, които потвърдиха тази информация.

Самият Саркози категорично отрича всички подобни обвинения.

Още по темата:

защищено INVITEXT