Ердоган: Възможна е Трета световна война

Trump-congratulates-Erdogan-on-referendumТурският президент Реджеп Тайип Ердоган смята, че   „изграждането на американски бази в Сирия показва,  че е възможна Трета световна война.

– изградиха 20 бази в Сирия. Защо изградиха? Първото, което ми хрумва е заради Турция и Иран. Вероятно не заради Русия. Това всъщност ще означава Трета световна война. Ще бъдем готови на всичко – заяви Ердоган.

Той попита каква работа имат САЩ в Сирия.

– Да не иска Америка тук да има граница- добави Ердоган.

Ръководителят на турската държава разкритикува международната коалиция, ръководена от САЩ, обвинявайки я, че действа заедно със  Силите за защита на народа, които Анкара смята за сирийски клон на сепаратистката Кюрдска работническа партия (ПКК), която от 90-те години на миналия век се бори за автономия на кюрдите в Турция. ПКК е в списъка на терористичните организации на Турция, Съединените щати и ЕС.

– На местата, където те изпратиха толкова много оръжия и боеприпаси, ние заедно с нашия Червен полумесец и Дирекцията за управление на кризи и извънредни ситуации (АФАД) доставяме хуманитарна помощ. Това е разликата между нас- подчерта Ердоган.

Отношенията между Турция и САЩ се влошиха, след като турската армия заедно със сирийските бунтовнически групи, които имат подкрепата на Анкара, на 20 януари в района на Африн започнаха военна операция срещу Силите за защита на народа.

Според Анкара целта на тази операция, наречена „Маслинова клонка“, е да потиска бойците на Силите за защита на народа от регионите по протежение на сирийската граница с  Турция.

http://plusinfo.mk

Още по темата: