„Ние и без това получаваме прекалено много пари“: 500 канадски лекари протестират срещу … повишението на заплатите им!

6289

В друго време,  на  друга планета …
В канадската провинция Квебек стотици лекари не са съгласни с увеличението на заплащането на труда им, пише  Yahoo!

В отворено писмо медиците призоваха местното правителство да преразгледа политиката на финансиране в сферата на здравеопазването.

Освен тези над 500 лекари от различни специалности,   протест срещу раздутите доходи на канадските лекари изразиха и 150 студенти от различни медицински университети. Според протестиращите,  действащото разпределение на средствата за финансиране на медицината в провинциите е несправедливо.

В отвореното писмо се казва:

„Тези увеличения на заплащането ни шокират, тъй като нашите медицински сестри и други служители, заедно с други професионалисти в тяхната област, са в сложно финансово положение. В същото време нашите пациенти по принцип са лишени от необходимите медицински услуги поради огромните разходи в централната система за финансиране на канадското Министерство на здравеопазването. “

В същото време в Канада действа универсална здравна система за всички провинции, която позволява безплатно предоставяне на медицински услуги на населението.

В писмото се отбелязва, че през последните години, общото работно натоварване на целия медицински персонал в Канада се е увеличило няколко пъти,  във връзка с което много от тях  работят  буквално на ръба на силите си.

И докато канадското правителство иска да поощри финансово  само част от висококвалифицираните кадри, то медицинските сестри и медицински братя, които ежедневно вършат не по-малко  важна и значима работа, остават без увеличаване на заплатите.

Според официалните данни, през 2017 г. заплатата на канадски  общопрактикуващ лекар в държавна клиника е била средно 260 924 щатски долара годишно…

https://www.yahoo.com/news/500-canadian-doctors-protest-pay-161159412.html

А вие как се отнасяте към тази постъпка на лекарите?

Още по темата: